In Training

In Training

06/09/2020 SterkLopen 0
Balans in Training Sterklopen

Trainen naar een doel lijkt zo makkelijk maar is in praktijk toch heel vaak lastig.

Je wilt beginnen met hardlopen en gaat van start. Niet opgeven en doorgaan totdat je buitenadem bent. Even bijkomen en weer gaan. Zo wordt er vaak begonnen. Doordat je super gemotiveerd bent probeer je het de volgende dag een stukje langer en misschien ook wel een tikkie sneller. Dit gaat goed totdat het fout gaat. Misschien moet er wat rust worden ingebouwd omdat de benen en voeten wat pijn gaan doen. Zoeken naar een schema op internet en een nieuwe start maken.

Dat is al een hele goede stap in de juiste richting. Een schema waar je houvast aan hebt en je verteld wordt wat te doen. Opbouwen volgens een bepaalt principe, het overload principe. Je geeft het lichaam steeds weer een prikkel om zicht te verbeteren. Deze prikkel moet intens genoeg, lang genoeg en frequent genoeg zijn om het beoogde effect te verkrijgen. Daarbij moet je lichaam die prikkel wel kunnen verwerken. Hoe belastbaar is jouw lichaam? Veelal kom je daar door schade achter.

Meer is niet altijd beter. Iedere training tot het gaatje gaan levert niets op, sterker nog, je gaat achteruit!  Geeft 7 trainingen in de week een beter resultaat dan 3? Moet je voor een marathon 100km in de week lopen?

Alles heef te maken met jouw doel, jouw omgeving en jouw belastbaarheid. Bedenk dat wanneer je in training bent, je rust even belangrijk als die training is. Een goed (lang genoeg) herstel na de juiste training zorgt voor supercompensatie. Het prestatievermogen zal beter zijn dan voor de training. Die timing is een lastig iets. In de praktijk wordt er te hard getraind en te kort gerust. Het lichaam zal zich niet verbeteren en raakt langzaam maar zeker uitgeput. Blessures liggen nu op de loer.

Bedenk dat wanneer je op recreanten niveau sport, je op recreanten niveau moet trainen. Toppers hoeven zich niet, of in mindere mate, druk te maken over hun werk, gezin en allerlei andere zaken. Kopieer niet de schema’s van topsporters maar kijk realistisch naar jouw eigen situatie. Luister naar je lichaam, hoe moeilijk dat ook is. Zoek een goede balans in sport, werk en gezin.  En.., blijf vooral plezier houden in wat je doet!

Happy Training!

 

Sterlopen