EEN HARDLOOPSCHEMA DAT BIJ JE PAST!
Een hardloopschema dat bij je past. Hardlopen lijkt zo makkelijk maar is vaak lastiger dan je denkt.
Op het internet zijn talloze standaard hardloopschema’s beschikbaar voor verschillende afstanden, zoals de 5 km, 10 km, een halve marathon en een marathon. Als je in goede conditie verkeert en een groot aanpassingsvermogen hebt, kunnen deze schema’s prima voor jou werken. Echter, vaak komen er toch uitdagingen om de hoek kijken, zoals kleine pijntjes, ongunstige trainingsdagen of een gebrek aan motivatie, waardoor het lastig kan zijn om het schema consequent te volgen. Dit is bijzonder teleurstellend, vooral omdat je eigenlijk dol bent op hardlopen!
EEN SCHEMA MAKEN
Als je gericht wilt trainen, is het belangrijk om een realistisch doel te stellen dat haalbaar is binnen een ruim voldoende tijdsbestek. Gevarieerde trainingen zijn essentieel, want als je elke week hetzelfde doet, zul je geen progressie boeken. Kracht-, duur- en snelheidstrainingen zorgen voor de juiste uitdaging van het lichaam. Zorg voor voldoende hersteltijd tussen de trainingen en houd rekening met periodisering, waarbij er intensieve periodes worden afgewisseld met losloop- en hersteltrainingen. Vaak wordt er te hard getraind, met overbelasting en blessures als gevolg.
Sla liever een training over dan vele weken geblesseerd!
WEET WAT JE KAN
Voor veel hardlopers is het herkenbaar om te snel van start te gaan en aan het einde van de wedstrijd in te storten. Om dit risico te beperken is het belangrijk om te weten wat je eigenlijk kunt. Het kan natuurlijk voorkomen dat je goede of slechte dagen hebt, maar neem geen onnodige risico’s, vooral niet bij langere afstanden.
Een goed schema omvat ook het opnemen van wedstrijden om jezelf te testen en te verbeteren. De resultaten van deze wedstrijden kunnen worden gebruikt om het schema aan te passen aan jouw niveau. Door gestructureerd te trainen en je voortgang te meten, zul je jezelf kunnen blijven verbeteren en je doelen kunnen bereiken. Een schema moet dus flexibel zijn en regelmatig aangepast worden aan jouw ontwikkeling en behoeften.
EEN GOED SCHEMA
Een goed hardloopschema houdt rekening met diverse factoren en is flexibel van aard. Onvoorziene hindernissen kunnen immers de voortgang naar je doel verstoren. Denk bijvoorbeeld aan een volle agenda, blessures of een geplande vakantie. Het is verleidelijk om een gemiste training in te halen om weer op schema te komen, maar dit is niet altijd verstandig. Het vinden van een balans tussen privé, werk en training is cruciaal voor het behalen van succes en tevredenheid voor alle betrokkenen.
Met onze expertise in trainingsmethodes en ervaring in het omgaan met veelvoorkomende obstakels, kunnen wij u voorzien van gedegen advies. Wij zijn beschikbaar gedurende een vooraf afgesproken periode en staan klaar om u te ondersteunen met trainingsadvies en het aanpassen van uw schema, waarbij u ons op elk moment kunt bereiken.
Plezier & Balans moeten er zijn!
Vraag naar de mogelijkhedenVeel gestelde vragen Schema & Begeleiding
Wat is een persoonlijk hardloopschema?
Een persoonlijk hardloopschema is een op maat gemaakt plan dat is afgestemd op jouw hardloopdoelen, ervaring en huidige conditie. Of je nu traint voor een 5 kilometer, een halve marathon, een hele marathon of gewoon je uithoudingsvermogen wilt verbeteren, het schema helpt je stap voor stap je doel te bereiken, op een veilige en effectieve manier.
Hoe zien de hardloopschema’s eruit?
De hardloopschema’s zijn opgebouwd uit blokken van 4 weken. Afhankelijk van je doel kan elk blok een gevarieerd aanbod van trainingen bevatten, waaronder duurtrainingen, krachttrainingen en snelheidstrainingen. De schema's werken op basis van tijd, afstand en tempo om een uitgebalanceerde training te bieden die je helpt je prestaties te verbeteren.
Daarnaast krijg je trainingsinformatie document met extra uitleg over de verschillende soorten trainingen, tips voor uitvoering en belangrijke richtlijnen. Dit document biedt je extra ondersteuning zodat je het meeste uit je trainingen haalt.
Hoe werkt de begeleiding/coaching?
Na het opstellen van je hardloopschema bied ik begeleiding en coaching aan. Dat werkt vaak het makkelijkst en snelst via WhatsApp. Dit houdt in dat je je vragen kunt stellen, updates kunt geven en ik je kan helpen met motivatie, tips en advies. De begeleiding is persoonlijk, zodat je altijd met mij kunt overleggen als iets niet duidelijk is of als je ergens tegenaan loopt.
Is het schema geschikt voor beginners of alleen voor gevorderde lopers?
Mijn hardloopschema's zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde lopers. Ik maak het schema volledig op maat, afhankelijk van je ervaring en doelstellingen. Of je nu net begint met hardlopen of al langere tijd traint, ik zorg ervoor dat je schema uitdagend maar haalbaar is, en dat je op een verantwoorde manier vooruitgang boekt.
Kan ik het schema worden aangepast als ik blessures heb of als mijn situatie verandert?
Ja, het schema kan altijd worden aangepast aan veranderingen in je situatie. Als je blessures hebt, niet goed voelt of als je doelen veranderen, neem dan contact met me op via WhatsApp. We kunnen het schema zo aanpassen dat je weer op de juiste manier kunt blijven trainen, zonder dat je lichaam overbelast raakt.
Wat gebeurt er als ik moeite heb met een training?
Als je moeite hebt met een training of niet zeker weet of je het schema goed uitvoert, kun je altijd een bericht sturen. Ik geef graag extra uitleg of pas het schema aan, zodat het beter bij je voelt. We bespreken samen wat het probleem is, en ik zorg ervoor dat je het vertrouwen hebt om door te gaan met je training.
Hoe vaak moet ik contact met je opnemen?
Dit hangt af van jouw voorkeur. Sommige mensen willen dagelijks contact voor motivatie en updates, anderen hebben alleen wekelijks contact. In principe ben ik beschikbaar voor vragen wanneer je ze hebt, en kan ik je helpen met feedback na elke training als je dat wilt.
Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?
Resultaten kunnen variëren afhankelijk van je startpunt en het doel dat je hebt. In het algemeen zul je na enkele weken verbeteringen merken in je uithoudingsvermogen en snelheid. Als je traint voor een specifiek evenement, zoals een hardloopwedstrijd, beginnen de grotere resultaten meestal na 4-6 weken. Het belangrijkste is dat je geduldig blijft en consistent traint volgens het schema.
Wat moet ik doen als ik mijn schema niet kan volgen?
Het is heel normaal dat het soms moeilijk is om je schema strikt te volgen, bijvoorbeeld door drukte, ziekte of andere redenen. Als je merkt dat je je schema niet kunt volgen, laat het me dan weten. We kunnen het schema aanpassen of een tijdelijke oplossing vinden zodat je alsnog op koers blijft zonder je lichaam of motivatie te overbelasten.
Kan ik de begeleiding op elk moment stopzetten?
Dat is afhankelijk van de overeengekomen periode. Wanneer je een schema ontvangt voor 3 maanden ben je uiteraard verplicht hiervoor de kosten te voldoen. Daarna mag je altijd stoppen.
Hoe gaat de betaling van de kosten in het werk?
Nadat we je doelen en de duur van de begeleiding hebben besproken, ontvang je een betaalverzoek via IDeal voor het totaalbedrag. Zodra de betaling is ontvangen, krijg je je hardloopschema in Excel en de bijbehorende trainingsinformatie. Wanneer je het schema wil verlengen dan krijg je per 4 weken een betalingsverzoek toegestuurd.
Hoe meld ik me aan voor een persoonlijk hardloopschema en begeleiding?
Om je persoonlijk hardloopschema te maken, ontvang je van mij eerst een intake-formulier. Dit formulier bevat vragen over je huidige conditie, je doelstellingen en je beschikbaarheid voor trainingen. Zodra je het ingevulde formulier hebt teruggestuurd, kan ik aan de slag met het opstellen van jouw schema. Na de betaling ontvang je het schema samen met de trainingsinformatie en kun je direct beginnen met het trainen naar jouw doel!