Blessures

Blessures

30/05/2022 SterkLopen 0
Blessure hardlopen Sterklopen

De meeste sporters willen progressie boeken. Beter presteren en daarom trainen. Trainen en trainen. Uiteraard is er ook een groep die geen echte ambitie heeft en als doel heeft gezond een rondje te kunnen lopen en verder niks. Laat ik zeggen dat daar helemaal niks mee mis is!

De groep van progressie boeken is de gevaarlijkste groep voor wat betreft blessures. Vaak zie je dat je niet wilt toegeven aan pijntjes en dat men wil doorgaan en harder wil trainen.

Mij is niets menselijks vreemds. Ik denk dat ik het verhaal goed kan vertellen maar ook jezelf in acht nemen? (Net zoals de loodgieter die thuis een lekkende kraan heeft)

Tja, nu is het voor mij net even anders dan de sporter die 3 a 4 x per week “lekker” traint. Het is mijn werk, ik ga mee met de groep, en doe mijn ding. Dat ik te weinig hersteltijd heb? Natuurlijk.

De sporter kan een training overslaan, wellicht twee. Ik eigenlijk niet, en dus ga je door en door.

Alhoewel ik niet iedere keer alles uit de kast hoef te halen krijgt mijn lichaam soms toch te weinig rust. Met 10 beweegmomenten in de week vraag je er bijna om. En dan gebeurt het dat je een blessure oploopt. Een pijntje en ff niet meer kunnen (hard) lopen. Ik weet dat het weer goed komt maar je bent ongeduldig. Ook dat, herkent denk ik iedereen. Liever gisteren van de pijn af dan morgen. Maar goed, even relativeren, er zijn ergere dingen in het leven dan een pijntje in de kuit.

Zou het de leeftijd zijn? (Nee, daar wil ik niet aan) Dat speelt vast en zeker ook een rol.  Je hersteltijd wordt langer naarmate je leeftijd toeneemt. De herstelprocessen gaan langzamer en minder efficiënt.

Maar goed, voorlopig dus even relatieve rust en dan weer gaan!

Waarom dit schrijven? Blijf thuis met een pijntje! Liever 1 a 2 trainingen overslaan dan doorgaan en een aantal weken op de bank zitten. Ik weet het:” het is moeilijk om toe te geven en verstandig te zijn 😊. Er is een moment dat je trainingen net zo belangrijk zijn als je hersteltijd. In de trainingsleer bestaat er een term ”supercompensatie”. Die geeft duidelijk aan dat een te vroeg begonnen (intensieve) training je lichaam brengt naar een nog lager prestatieniveau met alle gevolgen van dien.

Soms __LESS is MORE__

 

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Ga naar vragen en reactiesx
Sterlopen